Vad är SCART? Analog Video- och Ljudsignalöverföring

SCART är den europeiskt erkända standarden för kontakter för video- och ljudenheter. SCART-kontakten är en flerstiftskontakt som erbjuder tillverkaroberoende standard när det gäller att ansluta alla nödvändiga analoga signaler. Åtminstone alla analoga signaler som kompositvideo och PAL kan anslutas via SCART-anslutningen.

Även om de nyare digitala video- och ljudsignalerna som HDMI eller digital YCbCr inte stöds kan en anslutning fortfarande upprättas med en adapter eller omvandlare. En sådan omvandlare kan koppla mer moderna anslutningsenheter som mottagare eller multimediaspelare till en äldre tv-apparat. Olika omvandlare och adaptrar finns tillgängliga för detta.

SCART-anslutningen

SCART-anslutningen är en del av basutrustningen för äldre tv-apparater och mediaspelare samt andra tekniska apparater som är anslutna till tv:n. Den är känd för sin betydande form, som liknar en asymmetrisk rektangel.

Analoga signaler sänds via SCART-anslutningen. Före introduktionen av modern digital signalöverföring ansågs SCART-anslutningen vara väsentlig när det gällde att överföra signaler från externa enheter till TV:n. Eftersom analog tv redan har fasats ut helt i Sverige och de flesta europeiska länder är digitala anslutningsmetoder som HDMI vanligare.

Även om SCART-kontakten används mindre ofta på grund av denna förskjutning, erbjuder den fortfarande en solid form av överföring av video- och ljudsignaler. Överföringen sker i båda riktningarna.

SCART-adapter och omvandlare

Med dagens vanligare digitala anslutningsmetoder uppstår frågan om SCART-anslutningen fortfarande kan användas med omvandlare och adaptrar. De flesta äldre enheter kan helt enkelt inte överföra digitala signaler. Om de äldre enheterna fortfarande ska användas är det viktigt att använda en adapter eller omvandlare.

Det finns omvandlare för att konvertera SCART till DVI, till exempel, även om en sådan omvandlare är ganska sällsynt. En speciell adapter krävs för konvertering från SCART till HDMI. Även om HD-kvalitet inte kan uppnås på detta sätt förbättras bilden avsevärt genom uppskalning till 720 eller 1080 pixlar. Adapterkablar kan enkelt köpas online eller i elektronikaffärer.

Relaterat