Vad är QLED TV? TV Med Knivskarpa HDR-Bilder

QLED är en vidareutveckling av konventionella LCD-tv, som främst kommer från elektroniktillverkaren Samsung. Q:et står för de så kallade Quantum Dots, som kan absorbera ljus, omvandla det och sända ut det igen. QLEDs använder denna egenskap för att färga bakgrundsbelysningsljuset innan det ens träffar flytande kristallskiktet.

Som ett resultat är å ena sidan ett högre färgspektrum med fler olika och ljusare färger möjligt. Å andra sidan ökar detta TV:ns absoluta ljusstyrka och kontraster kan visas ännu bättre. Som ett resultat är QLED alltid HDR-tv-apparater som visar en mycket skarp och dynamisk bild. Tekniken används främst i högupplösta TV-apparater med 4K eller 8K.

Så fungerar TV-apparater med kvantpunktsteknik

LCD-skärmar med LED-belysning använder vanligtvis blått ljus för bakgrundsbelysningen. Detta förs genom en gul film så att vitt ljus slutligen träffar de flytande kristallerna.

Detta innebär dock att sådana enheter inte kan återge grönt och rött i originalet. Med QLED träffar det blå ljuset från lysdioderna en film belagd med kvantprickar. Beroende på deras natur omvandlar de det till rött, grönt, gult eller vitt ljus. De flytande kristallerna är då bara ansvariga för de fina graderingarna av respektive färg. Du har mindre gradering av ljuset överlag, så QLED lyser starkare än traditionella LED-TV.

Detta säkerställer att kontraster visas bättre, särskilt i mycket ljusa eller mörka delar av bilden. Dessutom kan QLED:er visa ett större färgspektrum med finare nyanser tack vare det färgade ljuset. Men denna bättre bildkvalitet har ett pris. Endast ett fåtal tillverkare tillverkar för närvarande QLED-tv-apparater, som då vanligtvis kostar minst flera tiotusentals kronor.

Framtidens QLED

Att konvertera ljus från konventionella lysdioder med hjälp av kvantprickar är bara det första steget i utvecklingen av QLED TV. I framtiden bör quantum dot light-emitting dioder också själva kunna sända ut ljus i olika färger.

Detta kommer förmodligen att förbättra bildkvaliteten lite mer. Mycket viktigare skulle dock vara att spara ytterligare ett lager i konstruktionen av LCD-tv-apparater. Detta kan göra dem ännu plattare och lättare. Enligt Samsung arbetar man redan med denna teknik, som då kan konkurrera med de organiska lysdioder som utvecklats av andra tillverkare.

Relaterat