Vad är OLED TV och hur Fungerar den?

Förkortningen OLED kommer från engelskan och står för ”organic light-emitting diode”.

En organisk lysdiod avger ljus när den är elektriskt laddad. Detta ljus används sedan för OLED-skärmen. Jämfört med belysningen av en klassisk LCD-skärm, där färgen genereras av ljusets brytning, lyser OLED-skärmen mer eller mindre av sig själv.

Medan en typisk LCD-skärm är beroende av LED-belysning har OLED-skärmen ingen extra belysning nödvändig. En stor fördel med OLED TV-teknik är äktheten hos de svarta tonerna, som är mycket mindre intensiva på en typisk LCD-skärm.

Tillämpningen av OLED TV-teknik är populär inte bara för tv-skärmar. Smartphonetillverkare vänder sig också alltmer till den organiska belysningsmetoden.

Detta beror främst på betraktningsvinkeloberoendet, som är så viktigt för smartphones, och den mycket låga energiförbrukningen. Dessutom är OLED-skärmen i smartphoneformat väldigt billig att tillverka. Produktionskostnaderna i skärmområdet är fortfarande högre än för andra material på grund av den komplexa produktionsprocessen.

OLED-funktionaliteten

En organisk lysdiod består i princip av två elektroder. Minst en av dessa elektroder måste vara transparent. Dessa organiska skikt får sedan att glöda med hjälp av organiska halvledarskikt i mellanrummet och en kombination med likström. Som ett resultat uppnår OLED TV inte bara en utmärkt nivå av ljusstyrka, utan också en mycket djup svärta och gör det också möjligt att visa olika gråtoner.

Vad är OLED-livslängden?

På grund av den organiska sammansättningen av OLED TV-materialet är livslängden för de organiska lysdioderna begränsad. Sammantaget måste OLED TV-tekniken kämpa med några kritikpunkter. Dessa är i synnerhet en minskning av ljusstyrkan, färgförvrängningar och en kort livslängd.

Fördelarna med OLED TV är de mycket flexibla och tunna bärarmaterialen, den låga energiförbrukningen, vinkeln som den tittas ifrån och den mycket höga kontrasten.

Dessutom, i takt med att tekniken fortsätter att förbättras, blir livslängden för OLED TV-skärmar bättre och bättre. Medan tillverkare 2013 satte livslängden för sina OLED-skärmar till cirka 36 000 timmar, var siffran 2016 nästan 100 000 timmar. Efter några inledande svårigheter och kritik mot tekniken, som bildinbränning, har tekniken kontinuerligt utvecklats och förbättrats under åren.

Relaterat

  • Vad är QLED TV? TV Med Knivskarpa HDR-Bilder

  • Vad är en Smart TV? Förklarat!

  • Vad är en Plasma-TV? Förklarat!