Vad är en TN Panel? TN-Bildskärmar Förklarat!

TN står för Twisted Nematic, vilket översätts som ”twisted liquid crystals”. Den beskriver ett specifikt sätt att ordna flytande kristaller i LCD-skärmar. Flytande kristaller är ett speciellt organiskt ämne: å ena sidan är de flytande, å andra sidan bryter de ljus på samma sätt som kristaller.

I TN-paneler är ett lager av flytande kristaller cirka tio mikrometer tjockt inklämt mellan två glasskivor. Dessa är belagda på ett sådant sätt att kristallerna är ordnade på ett specifikt sätt, nämligen roterade 90 grader. I detta arrangemang är de genomskinliga för ljus, så TN-skärmar ser vita ut utan någon yttre påverkan. Experter kallar detta också ”Normally White Mode”.

Vad är en TN-panel?

TN-paneler är de mest sålda LCD-skärmarna av alla och används i ett stort antal olika enheter. Till exempel är displayerna på fickräknare och digitala klockor ofta TN-displayer. Dess struktur är förhållandevis enkel: ingenting kan ses på displayen när den är inaktiv. För att kartlägga siffror leder elektroderna på det berörda segmentet elektricitet.

Flytande kristaller är alltid parallella med ett elektriskt fält. Bildandet av sådana får de enskilda kristallerna att rotera, vilket gör dem ogenomskinliga. Motsvarande segment ser då ut som svart. Färgskärmar är implementerade som TN-paneler, där det finns tre subpixlar för varje pixel. Dessa har färgerna röd, grön och blå. Beroende på strömmen i respektive fält når mer eller mindre ljus varje färgpixel. På så sätt skapas en del av helhetsbilden i varje pixel genom additiv färgblandning.

Fördelar och nackdelar med TN-paneler

Tekniken bakom TN-paneler har redan undersökts och utvecklats omfattande. Komponenterna är billiga och så själva skärmarna är inte för dyra. TN-skärmar imponerar också med mycket snabba svarstider. Ingen annan LCD-teknik är lika snabb. Den här typen av skärm är därför väldigt populär, speciellt för sportsändningar.

TN-paneler klarar sig mindre bra när det gäller färg- och kontraståtergivning. Andra LCD-funktioner, som IPS, visar mycket mer lysande färger och mer graderade kontraster. Detta beror också på det faktum att flytande kristaller i TN-skärmar anpassar sig på djupet. Som ett resultat varierar deras effekt på ljus beroende på betraktningsvinkeln. Om du tittar på skärmen från sidan får du ett annat, sämre bildintryck än en frontalobservatör.

Relaterat