Vad är en Smart TV? Förklarat!

Smart TV är tv-generationen i den digitala tidsåldern. Termen ”smart” beskriver redan den väsentliga egenskapen hos denna tv-teknik: Smart TV, även kallad ”ansluten TV” eller ”hybrid-TV” är det smarta gränssnittet mellan tv och internet.

Användaren har tillgång till hela världen med sin TV-apparat via internet, vilket avsevärt utökar utbudet av innehåll som TV:n erbjuder, för förutom TV-programmen ger en TV med WiFi dig tillgång till onlineinnehållet från olika film- och musikleverantörer som Netflix, Amazon Prime Video och Spotify via applikationer Applikationerna styrs via operativsystem som Android TV och kontrollen kan utföras via fjärrkontrollen eller via smartphonen.

Vad är en Smart TV?

Jämfört med traditionell analog TV har en Smart TV fler anslutningar, av vilka några kan öka TV-apparatens internetutvidgning. TV:n kan anslutas till Internet via USB-uttaget, till exempel med en internetkompatibel smartphone.

HDMI-gränssnittet säkerställer standardiserad, högkvalitativ digital bild- och ljudöverföring mellan TV:n och enheter som Blu-ray- och DVD-spelare och spelkonsoler. En Smart TV kan även ha anslutning för minneskort. Liksom en dator är en Smart TV utrustad med en processor för att hantera dataöverföring.

Hur fungerar Smart TV-tekniken?

Förutsättningen för full användning av en Smart TV är närvaron av en internetanslutning. Anslutningen mellan TV:n och Internetleverantörens router kan vara antingen trådlös via WLAN (Wireless Local Area Network) eller trådbunden via ett Ethernet-system.

För att Smart TV ska fungera smidigt är en så snabb internetuppkoppling som möjligt en fördel. En dataöverföringshastighet på minst 16 Mbit/s rekommenderas för en Full HD-tv. Med en TV-apparat med 4K-bildupplösning, även kallad Ultra HD, bör hastigheten inte vara lägre än 25 Mbit/s.

En tv behöver för övrigt inte nödvändigtvis vara ”smart” för att vara ansluten till internet. Anslutningen kan även göras via så kallade streamingboxar eller streaming media-adaptrar som Chromecast från Google eller Amazon Fire TV.

Förutsättningen för detta är TV:ns utrustning med HDMI-anslutning. Efter att ha anslutit boxen eller adaptern till detta uttag och anslutit enheten till routern via WLAN, kan appinnehållet överföras till TV:n via smartphonen.

Relaterat

  • Vad är QLED TV? TV Med Knivskarpa HDR-Bilder

  • Vad är en Plasma-TV? Förklarat!

  • Vad är en Parabolantenn? Mottagning med Parabolantenn för TV