Vad är en LCD-TV? Hur Funkar den?

Displayen på LCD-tv-apparater består vanligtvis av två lager. Framsidan av de två innehåller flytande kristaller, därav namnet Liquid Crystal Display, eller förkortat LCD.

De flytande kristallerna stimuleras av elektriska impulser och låter olika mängder ljus passera igenom. Detta skapar färgerna på en LCD-skärm. Men eftersom LCD-skärmen själv inte avger något ljus, skulle den alltid vara svart utan bakgrundsbelysning. Därför finns det ett andra lager med ljuskällor som bestämmer bildens ljusstyrka och kontrasten.

I äldre LCD-tv-apparater tar lysrör hand om denna uppgift. Men eftersom dessa var och en lyser upp många flytande kristaller måste en kompromiss när det gäller ljusstyrka alltid hittas. LCD-tv med lysrör tenderar därför att ha låg kontrast och har problem med att visa djupa svärta.

LED-skärmar för moderna LCD-tv

Nyare LCD-skärmar har lysdioder installerade i sitt andra lager istället för lysrör. Dessa kan dosera ljusstyrkan med precision och därmed generera betydligt högre kontraster.

Om bilden skulle vara svart på ett ställe, tänds helt enkelt inte motsvarande lysdioder alls. Före tillkomsten av LCD-TV med lysdioder var dessa plasma-TV-apparater betydligt sämre i bildkvalitet. Under tiden är de dock ganska jämställda och till och med överlägsna på vissa områden. Till exempel förbrukar LCD-tv-apparater med lysdioder betydligt mindre elektricitet än plasma-tv-apparater eller till och med rörskärmar. De är också jämförelsevis billiga att köpa.

LED-skärmar och deras framtid

En nackdel med LCD-tv är att deras struktur är relativt komplicerad och därför felbenägen. Eftersom bakgrundsbelysningen endast producerar vitt ljus krävs ytterligare ett lager färgfilter. Sammantaget består en LCD-panel av upp till tio lager för att få fram den skarpaste och bästa möjliga tv-bilden.

Detta begränsar naturligtvis också möjligheterna att bygga LCD-tv-apparater så platta som möjligt. Här har LED-tv-apparater utan ljuskristaller klara fördelar: Lysdioderna eller OLED:erna genererar det färgade ljuset direkt, så att det bara krävs några lager av olika komponenter för att skapa bilder med hög kontrast.

På grund av deras nyhet är OLED:er ännu inte helt mogna och är mycket dyra. Med rena LED-tv-apparater är upplösningen sämre än med de flesta LCD-tv-apparater. Det kan dock antas att dessa modeller kommer ikapp med tiden och ersätter LCD-tekniken.

Relaterat

  • Vad är QLED TV? TV Med Knivskarpa HDR-Bilder

  • Vad är en Smart TV? Förklarat!

  • Vad är en Plasma-TV? Förklarat!