Vad är en HDTV? Hur Funkar den?

HDTV är den engelska förkortningen för High Definition Television. Termen är motsvarigheten till den lägre bildkvalitet som användes i analog tv. Jämfört med standardkvaliteten för analog tv är HDTV ungefär fem gånger högre upplösning. Dessutom ändras även bildformatet och överföringshastigheten.

Upplösningarna inom definitionen av begreppet HDTV skiljer sig och är minst en vertikal upplösning på 720 pixlar och kan nu visa en maximal vertikal upplösning på upp till 4320 pixlar. Föregångaren till HDTV är SDTV, det analoga standardformatet. Bildkvaliteten i detta analoga format bestäms av fas-alternerande-linje, eller PAL-metoden.

Detta ger tittaren en videoupplösning på mestadels 720×576 pixlar, medan upplösningen för HD-tv är minst 1280x720p. Många tv-stationer sänder fortfarande sina program i SDTV idag, eftersom många mottagare eller set-top-boxar ännu inte kan visa högupplösta program.

Bildhastighet

I takt med att överföringshastigheterna ökar, ökar också definitionen av äkta HD-tv. Från och med idag anses vertikala upplösningar på 720 och 1080 pixlar vara högupplösta.

Men eftersom tekniken fortsätter att utvecklas och så kallade Ultra-HD-upplösningar med en vertikal upplösning på upp till 4320 pixlar redan finns på marknaden kan definitionen av HD-tv också ändras snart. Med tanke på att vanliga DVB-mottagare ännu inte kan spela upp så högupplösta bilder kommer de vertikala upplösningarna på 720 och 1080 pixlar sannolikt att behålla sin HDTV-status ett tag till.

Skärmar för sändning från HDTV

När HD-tv blev mer populärt runt 2005 var det skillnad mellan Full HD och HD-förberedda tv-apparater. Som redan kan utläsas av beteckningarna bör en tv uppfylla Full HD-kraven för att kunna visa HDTV korrekt. Termen HD-ready syftar på enheter som uppfyller minimikraven för HD.

Detta inkluderar till exempel en upplösning på 16:9 med minst 720 linjer och en digital ingång som HDMI. Men för den idealiska visningen av HD-tv bör tv:n ha en upplösning på 1920×1080 pixlar. Men om TV:n inte visar HDTV korrekt kan en set-top box eller mottagare också hjälpa.

Relaterat

  • Vad är QLED TV? TV Med Knivskarpa HDR-Bilder

  • Vad är en Smart TV? Förklarat!

  • Vad är en Plasma-TV? Förklarat!