Vad är en Analog TV? Förklarat!

Analog TV är välkänd som den grundläggande tekniken för att skicka video- och ljudsignaler till en TV. Motsvarigheten till analog tv är digital-tv, där tv-program sänds i digitaliserad form. I takt med att tekniken har utvecklats har tv-kanalerna alltmer gått bort från att sända sina program i analog form.

I de flesta europeiska länder har analog tv hittills nästan helt ersatts av digitala sändningar. Detta beror främst på de ökande kvalitetskraven vad gäller bildupplösning. Analog TV kan bara sändas i standardkvalitet, medan digitala TV-program kan sändas i högupplösning med hjälp av specialmoduler och nya metoder. Förutom den högre upplösningen kan fler TV-program tas emot med den digitala metoden jämfört med analog TV.

Analog TV-upplösning

Inom området för upplösning av tv-program finns förkortningarna SDTV och HDTV. SDTV, eller standardupplösnings-tv, beskriver bildupplösningar som liknar upplösningen för analog TV. Den exakta upplösningen för SDTV var 720×576 eller 720×480 pixlar. I jämförelse erbjuder HDTV:n som är tillgänglig med digitala sändningar, eller även högupplösta TV, upplösningar på upp till 1920×1080 pixlar.

Anledning till att analog TV helt slutat användas

Som redan nämnts är de främsta anledningarna till att fasa ut analog TV de allt snabbare tekniska framstegen. Tack vare nya tekniska landvinningar och allt högre bildupplösningar fann de flesta tv-bolag det nödvändigt att möjliggöra högre bildupplösningar tack vare digital-tv.

Avstängningen kommer att ske steg för steg vid olika tidpunkter i olika länder men idag används analog TV knappt över huvud taget i de flesta länder. Tills strax innan den stängdes av användes analog tv bara i vart 20:e hushåll, varför det helt enkelt inte lönade sig att sända det längre. Dessa siffror tyder på att för de flesta människor har övergången varit relativt sömlös och problemfri.

För många andra innebar dock upphörandet av analog TV att de var tvungna att byta ut sin TV eller på annat sätt köpa ny utrustning. En äldre enhet är vanligtvis en enhet byggd 2009/2010. Med nyare modeller är den nödvändiga utrustningen redan integrerad och identifieras med en DVB-C-logotyp på framsidan av tv:n.

Relaterat

  • Vad är QLED TV? TV Med Knivskarpa HDR-Bilder

  • Vad är en Smart TV? Förklarat!

  • Vad är en Plasma-TV? Förklarat!