DVB-S2 är vidareutvecklingen av satellit-tv-tekniken DVB-S. European Institute for Telecommunications Standards bekräftade standarden 2005. Tack vare förbättrade metoder inom områdena felkorrigering, modulering och kodning kan DVB-S2 sända cirka 30 % mer data än DVB-S på samma frekvensområde.
Den nya standarden banar därmed väg för sändning av högupplöst HD- och UHD-tv via satellit. Dessutom ser DVB-S2 till att TV-bilden visas snabbare och tydligare på TV:n. I dagsläget sänds kanaler i SD-kvalitet huvudsakligen via DVB-S, medan kanaler med HD-upplösning tas emot via DVB-S2. Men det finns undantag från denna regel.
Generellt sett stödjer moderna mottagare båda standarderna för att kunna visa alla kanaler. Offentliga programföretag förväntas fortsätta sända i SD-kvalitet via DVB-S fram till mitten av 2020. Detta borde till och med vara fallet för privata sändare 2022.
Behöver du en speciell DVB-S2-mottagare?
Om du redan har fått DVB-S behöver du inte konvertera din parabolantenn för att använda DVB-S2. Endast mottagaren som är ansluten till den eller DVB-S-tunern som är integrerad i TV:n måste stödja den nya standarden. Medan med DVB-S var mottagningen av både offentliga och privata kanaler gratis, är detta inte längre fallet med DVB-S2.
Tittare som vill se RTL eller Sat.1 i HD-kvalitet måste använda en mottagare med CI-plats. För cirka 60 € om året kan du få det så kallade HD+-kortet, som mottagaren kan använda för att avkoda de krypterade HD-kanalerna.
Fördelar och nackdelar med DVB-S2
I grund och botten har DVB-S2 samma fördelar och nackdelar som DVB-S. Fördelen med satellitteknik är att tittarna kan ta emot och se ett stort antal olika kanaler. Dessutom finns DVB-S2 även tillgänglig i avlägsna regioner utan tillräcklig DVB-T-mottagning eller kabelanslutning.
Med omvandlingen till den nya standarden ökar bildkvaliteten på de sända kanalerna. Å andra sidan kommer DVB-S2 också att bli dyrare för den som inte vill klara sig utan privata programföretag. Avgifterna motsvarar därför i stort sett de som även ska betalas för mottagning av privata HD-program via DVB-T.
Kabel-tv är fortfarande den dyraste typen av mottagning, i den mån de avgifter som uppstår inte ingår i de extra kostnaderna för en hyresbostad.