Uppdateringsfrekvens för Skärmar och vad det Betyder

Uppdateringsfrekvensen spelar en viktig roll i moderna skärmar. Detta anger hur många bildrutor som visas per sekund. Det är därför en indikator på enhetens hastighet, för ju högre denna frekvens är, desto jämnare ser bilden ut för det mänskliga ögat. Detta kan uppfatta cirka 14 till 16 bilder per sekund.

Om uppdateringsfrekvensen är för låg upplevs rörelserna inte som jämna utan vacklar. Dagens moderna skärmar har en motsvarande hög frekvens, men det kan fortfarande förekomma störningar i bildflödet. Detta händer när det är stora skillnader mellan grafikkortet och frekvensen.

Betydelsen av Hertz

Uppdateringshastigheten anges i Hertz (Hz) eller FPS (bilder per sekund). Med moderna skärmar är bildhastigheten vanligtvis 50 till 60 Hertz. Men det finns också några som har betydligt högre frekvenser. Det mänskliga ögat uppfattar dessa skillnader, så att videospel till exempel förlitar sig på en hög uppdateringsfrekvens. Många spel idag innehåller fina detaljer som kan uppfattas särskilt väl på detta sätt.

Fördelen med en hög uppdateringsfrekvens är att det blir färre eller inga stammar och grafiska fel kan till stor del förhindras. Dessutom kan grafikkortets möjligheter utnyttjas bättre, vilket ofta kan uppnå betydligt högre FPS-hastigheter än monitorn. Som ett resultat av detta visas inte bilder som skapats av grafikkortet. Detta kan leda till ryck, vilket är irriterande. Monitorer finns tillgängliga idag som kan leverera upp till 240 Hz.

Frekvens som enda kvalitetsindikator?

TV:ns uppdateringsfrekvens är en viktig kvalitetsfunktion, men inte den enda. För en väl avrundad bild bör därför andra egenskaper som svarstid, färgdjup och kontrast beaktas utöver uppdateringsfrekvensen. Ändå anses denna frekvens fortfarande vara en av TV:ns viktigaste egenskaper, men den kan bara visa sin kvalitet om de andra kvalitetsindikatorerna också är höga.

Hur hög uppdateringsfrekvensen ska vara beror på användarens behov. 60 till 100 Hz är tillräckligt för filmer och de flesta spel. Men om du spelar grafiskt mycket krävande spel kan du se tydliga skillnader med högre FPS-hastighet om de andra egenskaperna också är motsvarande höga.

Relaterat