Skärmdiagonal för Tv-Apparater och andra Skärmar – Vad du bör Veta

Skärmens diagonal är standardmåttet för skärmstorleken på tv-apparater och bildskärmar. För att göra detta mäts avståndet mellan ett av de nedre hörnen av skärmen och det diagonalt motsatta övre hörnet. Specifikationen är vanligtvis i den amerikanska tumenheten, till exempel 21 tum eller 21”.

Med rörskärmar skiljer man mellan den faktiska och den synliga skärmdiagonalen, eftersom kanten på röret alltid måste täckas. Detta är inte längre fallet med moderna LCD- och LED-skärmar. Här motsvarar den angivna skärmdiagonalen alltid den bildstorlek som du faktiskt kan se.

De vanligaste skärmstorlekarna

CRT-tv-apparater för vardagsrummet hade vanligtvis en skärmdiagonal på 20 tum eller mer med ett bildförhållande på 4:3. De kunde dock inte vara godtyckligt stora, eftersom anordningarna sedan blev längre och längre bakåt och därför var svåra att installera.

Större skärmdiagonaler än 32 tum var därför ganska ovanligt i rörteknikens tidsålder, särskilt i privata hushåll. Skärmdiagonalen på moderna tv-apparater beror bland annat på deras upplösning.

På grund av deras stora antal pixlar kan 4K-tv-apparater även leverera en skarp bild på större skärmar, till skillnad från Full HD-tv-apparater. Dagens minsta vanliga skärmdiagonaler är smartphones. Medan den första iPhonen hade en 3,5-tumsskärm, har de flesta mobiltelefoner idag en 5- eller 6-tumsskärm.

Tablet PC har vanligtvis en skärmstorlek mellan 7 och 12 tum. Det finns även större modeller, men dessa lämpar sig endast för mobil användning i begränsad omfattning. Vanliga storlekar för bärbara skärmar är 13 till 17 eller 19 tum.

Trenden går mot allt större skärmar och tv-storlekar

Inom nästan alla områden har det funnits en trend mot allt större skärmdiagonaler de senaste åren. Det gäller framför allt området TV och datorskärmar.

Dessutom har formatet 4:3 hamnat i bakgrunden i dessa områden och 16:9 har blivit allt mer populärt. Detta beror främst på att detta närmare motsvarar människans naturliga synfält. Samtidigt säkerställer breddningen av displayerna att en större skärmdiagonal skapas med samma höjd. TV-apparater i bredbildsformat har därför fler tum än de i det tidigare vanliga 4:3-formatet för samma höjd.

Relaterat

  • Vad är QLED TV? TV Med Knivskarpa HDR-Bilder

  • Vad är en Smart TV? Förklarat!

  • Vad är en Plasma-TV? Förklarat!