Internetbandbredd och Streaming – Vad du bör Veta

Internetbandbredd och streaming: Se bandbredd som en väg. Fler körfält betyder mer utrymme för trafik.

Det finns två saker som gör internet-tv, IPTV, möjlig. Den första är bandbredd. För att förstå bandbredd är det bäst att tänka på Internet som en serie motorvägar och information som bilar. Om det bara finns en bil på motorvägen så kör den här bilen snabbt och enkelt. Men när det är många bilar kan trafiken fastna och saker kan sakta ner. Internet fungerar på samma sätt – om bara en person laddar ner en fil bör överföringen gå ganska snabbt. Men om flera personer försöker ladda ner samma fil kan överföringen vara mycket långsammare.

Innehållsförteckning

Internetbandbredd och streaming

I denna analogi är bandbredd antalet körfält på motorvägen. När en webbplats bandbredd är för låg uppstår trafikstockning. När webbplatsen ökar sin bandbredd kan information enkelt skickas fram och tillbaka. Bandbredd är viktigt för Internet-TV eftersom att skicka stora mängder video- och ljuddata över Internet kräver stora bandbredder.

Den andra viktiga delen av Internet-TV är streaming av ljud och video. Strömningsteknik gör att vi kan titta på live- eller on-demand-video utan att ladda ner en kopia direkt till en dator.

Det finns några grundläggande steg för att titta på ljud- och videostreaming:

En server innehåller videodata. Om du vill titta på en video, klicka på rätt kommando, t.ex. ”Spela” eller ”Visa”. Detta kommer att skicka ett meddelande till servern om att du vill titta på en specifik video. Servern svarar genom att skicka den information som krävs. Den använder strömmande mediaprotokoll för att säkerställa att data kommer fram i gott skick och med alla delar i rätt ordning. En plugin eller spelare på din dator – Windows Media Player och RealPlayer är två populära exempel – avkodar och spelar upp videosignalen.

Även om Internet-tv lovar mycket är konceptet är inte utan kritik. Användare med långsamma internetanslutningar kan ha problem med att hämta data tillräckligt snabbt. Många klagar på att videokvaliteten bleknar i jämförelse med HDTV-skärmar och webbplatser kämpar för att ge tillräcklig bandbredd. Peer-to-peer-programvara kan vara en möjlig lösning eftersom den sprider mängden tillgänglig information över många datorer snarare än att lägga allt tryck på en server.

Internet-TV kan så småningom förändra hur vi tar emot våra nyheter och underhållning. Människor som brinner för och är kunniga om specifika ämnen och inte har ett avtal med ett stort TV-bolag kan producera sina egna program om de har rätt teknik.

När teknik för videoinspelning och redigering blir mer tillgänglig för allmänheten blir det lättare att överföra användargenererat innehåll från hela världen.

Relaterat