Hur Streaming av Video och Ljud Fungerar

När Internet först nådde konsumenter i mitten till slutet av 1990-talet, var folk tvungna att köpa ett modem, koppla in det till sin dator och ett telefonjack och slå sitt lokala telefonnummer för Internetleverantör (ISP). Anslutningarna var otroligt långsamma.

När Internet skapades först på 1960-talet var det inte utformat för att strömma (streama) ljud eller video, men företagsamma utvecklare hittade ett sätt att hjälpa kunder att göra det för att höra riktigt liveljud, och det första live-ljudströmningsevenemanget sändes den 5 september 1995 för en match mellan Seattle Mariners och New York Yankees.

Så fungerar streaming av video och ljud

På bara några år har tekniken förbättrats till att gör streaming av video och ljud till en vardaglig händelse. Företag som Netflix och Hulu levererade livefilmer och tv. Innehållsskapare som Paramount och Disney lanserade sina egna videoströmningsnätverk, och teknikjättar som Apple och Amazon följde efter. Du kan se gamla klassiska TV-program eller de senaste filmerna ”on-demand”.

Ljudstreaming är också mogen. Du kan lyssna på livesändningar från hela världen eller förvandla din dator eller smartphone till en anpassad radiokanal med musikleverantörer som Deezer, Pandora och Spotify. Människor pendlar till jobbet eller till mataffären och lyssnar på poddar eller de senaste ljudböckerna.

Så fungerar video- och ljudstreaming

Under det senaste decenniet har ljud- och videostreaming varit tillräckligt populär för att uppmuntra kabel- och satellit-tv-leverantörer att säga upp sina kabel- eller satellit-tv-abonnemang för billigare streamingalternativ. I juni 2021 meddelade medieundersökningsföretaget Nielsen att videostreaming har blivit mer populärt i USA än sändnings-tv.

Streamers marknadsandel var 26 procent mot 25 procent för sänd-TV. Det kanske inte verkar så mycket, särskilt när kabel-tv fortfarande står för 39 procent av marknaden, men streamad media kommer sannolikt att fortsätta att växa och kabelabonnemang kommer sannolikt att minska.

Under covid-19-pandemin ställde många om till distansmöten eller onlinekurser. Verktyg som Zoom, Microsoft Teams eller Google Meet kan bearbeta live-ljud- och videoströmning samtidigt i en sändning.

Sök och spela upp strömmande video och ljud

Om du är ny till att streama behöver du en höghastighetsanslutning till internet. Du behöver också en enhet för att njuta av video- eller ljudinnehållet – det kan vara en smartphone, dator, surfplatta eller TV. Datorer kan vara det enklaste att ställa in för streaming. Du kan komma åt många streamade video- och ljudleverantörers webbplatser och njuta av media direkt i din webbläsare. Du kan också hitta en dedikerad skrivbordsapplikation för en streamingtjänst.

Även om smartphones och surfplattor har webbläsare, är det mycket mer sannolikt att du använder en app som är byggd specifikt för just den tjänsten var utvecklad.

Många tjänster kräver betalprenumerationer, men många andra är annonsstödda eller helt gratis. För streaming av ljud förlitar sig de flesta antingen på programmets webbplats eller på en podcastplattform med en mängd olika program som Apple Podcasts, Google Podcasts, Spotify eller Stitcher. Du hittar detta på din smartphone.

TV-apparater kräver hårdvara för att upprätta livestreaminganslutningar. Ofta är detta en enhet som man kopplar in i en port på TV:n, t.ex. B. Roku, Amazon FireStick eller Google Chromecast – det här är enheterna som låter din TV komma åt apparna för att streama liveinnehåll.

Om du har en Smart TV är den här hårdvaran redan inbyggd. Slå bara på din TV, gå till avsnittet Appar och du kommer att se ett operativsystem som är utformat för att köra streamingappar för Netflix, Amazon Prime Video, PlutoTV, YouTube och många fler.

De mest populära apparna är vanligtvis förinstallerade, men du kan även ladda ner nya appar på din enhet eller TV. (Om du fortfarande prenumererar på en kabeltjänst låter de nyare kabelboxarna dig också strömma videor och appar genom dem.)

När du har valt den app du vill ha kommer du att se en serie program, samt beskrivningar och betyg. Klicka bara på programmet du vill starta. Om det är en betalapp (som Netflix, Hulu eller Amazon), måste du skapa ett konto eller logga in om du redan har skapat ett konto och betalat för tjänsten online. Den goda nyheten är att streamingappen sparar denna information när du har loggat in, så du behöver inte göra det igen.

De flesta appar har ett gränssnitt som låter dig spara dina favoritprogram och bläddra bland andra. Med streaming on demand kan du titta på en i taget eller titta på flera åt gången. Du kan pausa showen för att gå till köket köket, vanligtvis även för live-evenemang som sport. Flexibiliteten hos streamad media är en av huvudorsakerna till att det har blivit så populärt.

Kodning av streamad media

Streamingleverantörer måste hitta det bästa sättet att få sitt innehåll till din enhet på ett sätt som är lätt för dig att använda.

Högkvalitetsbilder, ljud och videofiler börjar ofta som mycket stora. Även om bilder fortfarande inte streamas, som ett lättföreställt exempel, låt oss anta att din smartphone har en 12-megapixelkamera. En stillbild som du tar med den här kameran har en utskriftsstorlek på 9,7 x 14,5 tum (17,8 x 36,8 centimeter).

Det är större än vad du behöver för bilder på sociala medier, men den större filstorleken gör att du kan använda bilden till andra saker, i det här fallet kanske en affisch. Våra telefoner skapar större ljud-, video- och bildfiler eftersom det i allmänhet är bättre att skapa en stor fil och göra den mindre. Det är svårare att förstora en mindre mediefil med ett kvalitetsresultat.

Streamingleverantörer använder filformat som maximerar kvaliteten över vanliga internethastigheter. Deras komprimering utförs med hjälp av codecs, instruktioner för kodning och avkodning av bild- och ljudinformation i ett standardfilformat. Förlustfria format fångar mer av originalfilens trohet, men har större filstorlekar.

Men många format är förlorade – de tar bort en del av informationen i filen men försöker behålla så mycket av originalet som möjligt.

För att komprimera ljud- och videofiler identifierar de delar av videon som kan kopieras och appliceras senare i showen. Den raderar den överflödiga informationen för att hålla filstorleken liten. Codecs kan också minska antalet färger i videon, sänka videons upplösning eller sänka bildfrekvensen. Förlustiga ljudkodekar kan ta bort frekvenser från cirka 20 Hz till 20 000 Hz från originalinspelningen som de flesta inte kan höra.

Även om detta kan hjälpa till att spara strömmande bandbredd, kan det också orsaka problem. Du kan ha upplevt vissa biverkningar av filkomprimering när du tittade på ett program när bilderna verkade urtvättade eller pixlade. Om du kör med dina öronsnäckor kanske du inte hör en kraftigt komprimerad musikfil, men du kanske har bra hörlurar.

Streaminginfrastruktur – Hur streaming fungerar

Streamingleverantörer vill se till att deras tjänst är så snabb och pålitlig som möjligt, vilket innebär att man utvecklar specialiserade system för att hantera trafiken.

Under 2016 publicerade forskare från Queen Mary University of London en rapport om den som Netflix använder Content Delivery Network (CDN).

Vid den tidpunkten hade streamingvideoföretaget precis blivit en global tjänst med 4 669 servrar på 243 platser runt om i världen. Sedan 2011 har man utvecklat sitt eget CDN för att förbereda tjänsten för global trafik. Netflix Open Connect, som det kallas, kräver support från Internetleverantörer (ISP) runt om i världen.

Netflix uppmuntrar dessa Internetleverantörer att ansluta sig till systemet genom att erbjuda dem sina proprietära streamingtjänster.

Netflix använder sedan enheterna för att ansluta kunder till närmaste servicepunkt i nätverket. Det snabbar upp tjänsten och förhindrar att nätverksarkitekturen blir för tunn och svag.

Så fungerar streaming av video och ljud

Streaming av en livekonferens fungerar lite annorlunda. Varje deltagare streamar liveljud och video till och från sin enhet samtidigt som alla andra deltagare. Leverantörer prioriterar anslutning framför videokvalitet och erbjuder telefonbaserade alternativ för dem som måste delta men inte kan använda internet.

Säkerheten för företagsnätverk utgör ytterligare ett hinder. En del av Zooms streamingprogramvara, som kallas det intelligenta transportskiktet, bestämmer det bästa kommunikationsprotokollet för att ansluta flera uppringare över olika nätverk. Zoom använder ett distribuerat nätverk och sin egen proprietära codec för att kryptera och utbyta information under sina samtal. Företaget säger att det har 50 procent överkapacitet för att hantera ökad trafik.

Vad händer på din sida med strömmande video och ljud? På smartphones och surfplattor använder vi ofta en egenutvecklad applikation utvecklad av streamern som sköter affärerna åt oss. När du slår på en Disney+ stream på din telefon behöver du inte oroa dig för att inte kunna se den.

Streaming fungerar dock lite annorlunda i en webbläsare. Din dator och internetanslutning påverkar hur bra mediaströmmen fungerar på din dator. Med lanseringen av HTML 5 – språket webbplatser är skrivna i – kan strömningsleverantörer bädda in ljud- och videofiler på sina webbplatser utan att behöva förlita sig på webbläsarplugin.

Smart-tv och enheter som är anslutna till tv-apparater som t.ex. enheter som en Roku eller Apple TV har sina egna operativsystem och dedikerade appar för streamingtjänster. Det är upplevelsen är väldigt lika på en smartphone eller surfplatta.

Din upplevelse kan eller kanske inte variera beroende på vilka erbjudanden streamers och hårdvarutillverkare förhandlar med varandra. 2021 tog Roku bort YouTube TV från sin kanalbutik i en avtalstvist.

Vissa innehållsleverantörer använder sin företagsstruktur för att erbjuda erbjudanden till potentiella abonnenter på flera tjänster.

Relaterat

  • Livestreama betting

  • Livestreaming av casinon

  • Streaming av Videor med XBMC och KODI – Vad du bör Veta!