Apple Airplay Trådlös Dataöverföring för din TV – Förklarat!

Airplay är det trådlösa överföringssystemet från elektronikjätten Apple. Denna teknik gör det enkelt att spela musik i hela huset, till exempel. Användarens favoritmusik kan höras via Airplay-kompatibla högtalare i alla rum med högtalare. Även med filmer eller bilder finns möjligheten till en enkel trådlös överföring.

Fördelen med Airplay

Med Airplay-tekniken har Apple-användare möjlighet att överföra sina filer till andra kompatibla enheter. Detta fungerar med olika filtyper:

    • Musik
    • Videor
    • Bilder

En överföring är givetvis möjlig från iTunes till de olika macOS- och iOS-enheterna från Apple. Men andra tillverkare kan också köpa en licens från Apple och sedan utrusta sina elektroniska enheter med ett Airplay-aktiverat gränssnitt. Då är en trådlös överföring till samma enheter också praktiskt genomförbar. Som ett resultat kan användare enkelt sända bilder från sin mobiltelefon på smart-tv:n och därmed dra nytta av den större skärmen.

Krav för Apple Airplay

Airplay kräver en ny version av iTunes på en PC, Mac eller annan iOS-enhet. Dessutom krävs ett lämpligt mottagningssystem, till exempel en iPad eller en iPhone.

Det enda andra kravet är att det finns ett WLAN-nätverk. Alla Airplay-kompatibla enheter kan nu kommunicera med varandra via detta WLAN-nätverk och användaren kan flytta sin musik efter önskemål och spela upp den på de andra enheterna. En kabel behövs inte längre för detta. Apples trådlösa överföringsform Airplay säkerställer en hög nivå av användarbekvämlighet som är snabb och enkel att använda.

Problem med Airplay (Apple)

Ett tag fick Apples överföringsläge Airplay ta itu med problemet att allt fler tillverkare avstod från att göra sina enheter Airplay-kompatibla. Även om iOS-enheter och Apple-enheter är trendiga överlag och försäljningen ökar, var antalet tredjepartsenheter med ett Airplay-gränssnitt lågt under lång tid: strikta riktlinjer och höga licensavgifter gjorde att många tillverkare avstod från att utrusta med Airplay-teknik.

Även om trenden är avtagande finns det fortfarande utrymme för förbättringar när det gäller enheter som är utrustade med rätt gränssnitt. Icke desto mindre hittar konsumenterna nu produkter från alla områden som gör att de kan använda airplay i hela hemmet.

Möjlighet i praktiken

Med Airplay har Apple-användaren ett brett utbud av alternativ. På så sätt kan han spela sin musik som körs på iPhone direkt på kompatibla högtalare i ett annat rum, utan några irriterande kablar.

Bilder kan också överföras från mobiltelefonen till tv:n, så att vänner och familj kan se semesterbilder eller filmer på en stor skärm. Även spel kan spelas via Airplay på TV:n eller datorskärmen, men alltid under förutsättning att alla enheter är Airplay-kompatibla.

Relaterat