8K TV – Högre Upplösning för Större Skärmar

8K TV-apparater har en upplösning på 7 680 x 4 320 pixlar. Det är alltså nästan 8 000 pixlar i rad bredvid varandra. Det betyder att 8K-tv har fyra gånger så hög upplösning som 4K-tv.

Din bild är ännu skarpare och mer detaljerad än på 4K-TV med Ultra HD-upplösning. Som ett resultat uppfattas bilderna av betraktaren som ännu mer levande, vilket sätter dem ännu mer in i handlingen. De första enheterna i den nya generationen för privata konsumenter presenterades i början av 2019 på Consumer Electronic Show (CES) i Las Vegas.

8K-upplösning möjliggör större skärmar

Att förbättra upplösningen på tv-apparater genom att utrusta dem med fler pixlar är grunden för att kunna bygga allt större skärmar. Även med stora skärmdiagonaler levererar 8K-tv-apparater fortfarande skarpa bilder där de enskilda pixlarna inte känns igen som sådana.

Även när tittaren är väldigt nära en 8K-TV är pixlarna knappt synliga. Men så att den högre upplösningen också är vettig är de nya modellerna vanligtvis väldigt stora.

Med en liten skärmdiagonal uppfattar ögat inte längre enskilda pixlar ens vid 4K. Det är därför inte nödvändigt att dubbla deras antal här. Den högre upplösningen ger bara synliga fördelar från en storlek på runt 85 tum. För mindre skärmar är 8K bara bättre när det gäller högre ljusstyrka.

Med den vanligtvis avsevärda storleken på 8K-tv-apparater kommer ett högt pris. För ju större skärmen är diagonal och ju fler pixlar den har, desto dyrare brukar det vara. De sofistikerade tekniska inre funktionerna har också sitt pris. Om du vill köpa en 8K-tv behöver du en motsvarande budget utöver en tillräckligt stor vägg i vardagsrummet.

Än så länge finns det inget speciellt innehåll för 8K-skärmar

Den stora nackdelen med 8K-tv i privata sammanhang är att det inte finns något spelbart innehåll för dem än så länge. Medan TV-stationer fortfarande mestadels sänder i Full HD-format, erbjuder många streamingtjänster allt mer filmer och serier i 4K-upplösning. Men innehåll med 8K-upplösning är ännu inte tillgängligt.

De 8K-tv-apparater som är tillgängliga hittills är därför beroende av att konvertera den inkommande signalen till högre upplösning med hjälp av en processor och artificiell intelligens. Den så kallade uppskalningen säkerställer att HDTV och 4K-filmer även ser bättre ut på 8K-tv:n än på andra enheter.

Relaterat

  • Vad är QLED TV? TV Med Knivskarpa HDR-Bilder

  • Vad är en Smart TV? Förklarat!

  • Vad är en Plasma-TV? Förklarat!