720p – Vad är HD Ready TV? [För- och Nackdelar]

720p är en förkortning för en specifik bildkvalitet, även känd som HD Ready. 720 står för antalet pixlar i vertikalen. Den totala upplösningen vid 720p är 1280×720 pixlar, vilket är strax under en megapixel.

Det är ungefär dubbelt så många som i det tidigare populära PAL-formatet, men bara hälften så många som i Full HD-tv med 1080p.

TV-apparater med en upplösning på 720p har vanligtvis ett bildförhållande på 16:9 och är därför lämpliga för att visa moderna bredbildsformat. De flesta offentliga programföretag i Europa som sänder i HD-kvalitet använder minst 720p.

De följer rekommendationen från European Broadcasting Union, som ser detta som den bästa tekniken för HD-tv för tillfället. Skillnaden mot högre upplösningar kan knappast ses med blotta ögat, särskilt på stort avstånd från tv:n. Privata företag använder huvudsakligen minst 1080i-formatet. Detta rekommenderas och används också av de flesta filmstudior och konsumentelektroniktillverkare.

Progressiv bildöverföring vid 720p

Medan 720 anger antalet vertikala bildpixlar, står p:et för den så kallade progressiva bildöverföringen. Med överföringstekniken, även känd som frame-metoden, överförs bara hela bilder. I motsats till den sammanflätade processen, där två fält skickas, verkar progressiva sändningar lugnare.

Tittarna uppfattar inte någon linjeflimmer. Sändningen av hela bilder är dock kopplad till förekomsten av lämpliga gränssnitt på mottagare och tv-apparater.

Vad är HD Ready?

720p var det första steget mot högupplöst TV. Den högre upplösningen hos moderna tv-apparater möjliggör en skarpare bild med fler detaljer genom att visa olika pixlar. Detta gör tv-bilderna mer realistiska och tittarna känner sig allt mer mitt i händelsernas centrum. 720p-upplösning var dock bara det första steget i utvecklingen av HD-tv.

Under tiden har högre upplösningar introducerats tack vare teknisk innovation vilket möjliggör ännu skarpare tv-bilder. Förutom avståndet till skärmen är också storleken på skärmen avgörande för om en Full HD-tv är värd det jämfört med en enhet med 720p-upplösning.

Upp till en storlek på 36 tum är skillnaden i ett vanligt vardagsrum knappast märkbar för blotta ögat. Streaming i 720p är också bra för långsamma internetanslutningar, eftersom det finns mindre data att överföra på grund av det mindre antalet pixlar.

Relaterat

  • Vad är QLED TV? TV Med Knivskarpa HDR-Bilder

  • Vad är en Smart TV? Förklarat!

  • Vad är en Plasma-TV? Förklarat!