4K-TV – För- och Nackdelar med Ultra HD

4K-TV-apparater får sitt namn från deras upplösning, som är cirka 4 000 pixlar bred. Det är vanligtvis 3 840 x 2 160 pixlar.

Denna upplösning är också känd som Ultra High Definition (UHD). Det är den direkta efterföljaren till Full HDTV och har med över åtta miljoner pixlar fyra gånger så många som föregångaren.

TV-apparater med UHD-upplösning har ett bildförhållande på 16:9. Begreppet 4K kommer ursprungligen från biografsektorn, där en upplösning på 4 096 x 2 160 pixlar används. Därför är termen 4K2K också vanlig. Bildförhållandet för 4K är därför ursprungligen 17:9, med några pixlar som sedan skärs bort för 21:9 bioformat. Idag används dock till stor del 4K och Ultra HD omväxlande.

UHD-upplösning ger knivskarpa bilder

Fyrdubblingen av upplösningen från Full HD-kompatibel till UHD innebär en avsevärd förbättring av bildkvaliteten.Det högre antalet pixlar gör att TV-bilder kan visas ännu mer detaljerat och bilderna är betydligt skarpare. Detta gör att de ser ännu mer realistiska ut. Dessutom är de enskilda pixlarna mycket mindre för samma skärmstorlek.

En pixel är ungefär en millimeter bred på en 55-tums HD-tv, och bara hälften av den på en 4K-tv. Som ett resultat är tv-bilden fortfarande tydlig och distinkt även om avståndet mellan tittaren och skärmen är mindre. De enskilda pixlarna kan inte ses. Stora 4K-tv-apparater är därför mer lämpade för små vardagsrum.

Avståndet kan minskas till två meter, vilket gör att betraktaren kan fördjupa sig mer intensivt i handlingen. Nackdelar med en 4K-tv: Den drar mer ström och med stort avstånd mellan sätena syns knappt skillnaden mot Full HD.

4K-upplösning har sällan setts på TV

Bilden som 4K-TV-apparater visar beror förstås också på vilket program de tar emot. De flesta TV-stationer idag sänder i full HD-kvalitet. 4K TV-apparater kan inte nå sin fulla potential med denna signal. Enheterna extrapolerar dock bilden till sin upplösning. De visar inte fler detaljer, men bilden på dem är bättre än HDTV-apparater.

Det ser också renare och tydligare ut. Vissa programföretag sänder dock redan produktioner i Ultra HD. Streamingleverantörer som Netflix eller Amazon Prime erbjuder också alltmer serier och filmer med rätt upplösning för 4K-tv-apparater.

Relaterat

  • Vad är QLED TV? TV Med Knivskarpa HDR-Bilder

  • Vad är en Smart TV? Förklarat!

  • Vad är en Plasma-TV? Förklarat!