16 till 9 betecknar ett bildformat för filmer och tv-produktioner. Eftersom det är bredare än det tidigare populära 4 till 3-förhållandet, kallas det också ofta för ”widescreen” eller på svenska ”brebildsformat”. Medan filmen spelades in och producerades exklusivt i 4:3 i början, bytte bioområdet snart till 16:9. Projektorerna kan visa detta format bättre och mindre höjdavstånd mellan stolsraderna är möjliga.
I tv var bildförhållandet 4:3 under lång tid. Å ena sidan filmades och sändes alla tv-produktioner i detta format, å andra sidan hade slutenheterna alla detta bildförhållande. Först med tillkomsten av de första platta skärmarna förändrades bildformatet på tv-apparater. Tack vare den nya visningstekniken med individuella pixlar kan platta skärmar visa bilderna i valfri bredd och höjd. De inbyggda processorerna gör det också möjligt att konvertera andra format till skärmens bildförhållande.
16:9: En förändring i tv-landskapet
Konverteringen till 16:9-formatet skedde inte vid ett specifikt datum, utan kontinuerligt. De första tv-apparaterna med bildförhållandet 16:9 kom ut på marknaden i början av 2000-talet.
På den tiden kunde de dock bara visas i helskärmsform. 2007 gick de flesta över till 16:9 för alla program och produktioner.
Fördelar och nackdelar med 16 till 9
En fördel med formatet 16:9 är att det överensstämmer mer med det naturliga mänskliga synfältet än 4:3. Det är dock lite bredare eftersom mänskligt syn tenderar att ha ett bildförhållande på 3:2. Så även om tittarna kan uppskatta bilden till fullo på höjden, måste de flytta ögonen lite på bredden.
Människans perifera seende är dock tränad att uppfatta rörelser i ögonvrån, så att den oftast inte missar några rörliga detaljer.
Dessutom brukar kameramän presentera innehåll på ett centrerat sätt, om inte hela formatet används som ett kreativt element. Nackdelen med 16:9-formatet är att långsträckta element inte kan visas lika bra som breda.
Så även om landskap kan visas mycket bra i bredbildsformat, är detta mindre fallet med höga byggnader eller människor. Ansikten är också ganska långsträckta. I 16:9 är de därför i slutändan mindre vad gäller absolut storlek än i en bild i 4:3-format.